U trendu

Blinken: Odluka Kine da pošalje oružje Rusiji ostavila ugroziće odnos sa SAD

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da bi odluka Kine da pošalje oružje Rusiji ostavila „ozbiljne posledice“ na odnos dve super sile.

„Postoje razne vrste smrtonosne pomoći koju Peking bar razmišlja da pošalje, što uključuje i oružje“, rekao je Blinken u intervjuu za En-Bi-Si (NBC) i dodao da će Vašington uskoro objaviti više detalja o tome.

Blinken i visoki kineski diplomata Vang Ji sastali su se juče na marganima konferencije o bezbednosti u Minhenu nekoliko sati nakon što je Vang izjavio da je Vašington postupio „histerično“ obaranjem kineskog balona.

Vang je rekao Blinkenu da se SAD moraju „suočiti i rešiti štetu“ bilateralnim odnosima „koju je prouzrokovala neselektivna upotreba sile“, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Zvaničnici SAD su saopštili da dosadašnja analiza ostataka velikog kineskog balona koji je oboren 4. februara kod obale Južne Karoline, potvrđuje zaključak o špijunaži.

Pojavila su se pitanja da li će Blinken i Vang iskoristiti konferenciju u Minhenu kao priliku da se lično ponovo angažuju oko popravljanja odnosa dve države, a Stejt department je samo potvrdio da je jednosatni sastanak održan.

U intervjuu za NBC, Blinken je rekao da se Vang nije izvinio zbog toga što je kineski balon ušao u vazdušni prostor SAD.

„Sasvim jednostavno sam mu rekao da je to neprihvatljivo i da se više nikada ne može ponoviti. Nije bilo izvinjenja“, rekao je Blinken.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)