U trendu

Blinken odobrio baltickim drzavama slanje oruzja u Ukrajinu

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je odobrio baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu.

„Ubrzao sam i odobrio, i mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija, Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije“, napisao je Blinken u objavi na Tviteru, prenosi Glas Amerike.

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO „na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini“.

Kako se navodi, on je najavio da je odobrio isporuku oružja dan nakon što je izgledalo da su SAD i Rusija postigle mali napredak u sve težem sukobu oko Ukrajine, pri čemu su obe strane napustile poslednju rundu pregovora na visokom nivou u petak obećavajući samo da će nastaviti razgovor.

Američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su oko sat i po u Ženevi, pri čemu su oba zvaničnika odbila da odustanu od suštinskih zahteva.

Zapad zahteva da Rusija povuče svoje trupe i oružje sa granice sa Ukrajinom, dok Moskva traži da NATO smanji svoje operacije u istočnoj i centralnoj Evropi i insistira da zapadna vojna alijansa odbije kandidaturu Ukrajine za članstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar