U trendu

Blinken pozdravio postizanje sporazuma u Ohridu

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je postizanje sporazuma Beograda i Prištine o putu normalizacije odnosa.

„SAD pozdravljaju sporazum koji su Kosovo i Srbija postigli uz pomoć Evropske unije o primeni njihovog Sporazuma o putu normalizacije odnosa od 27. februara“, poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je pohvalio vođstvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u postizanju sporazuma.

Ocenio je da će ispunjavanje obaveza iz sporazuma, kao deo trajne posvećenosti pomirenju, obezbediti „značajne mogućnosti za narode obe zemlje i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji“.

„Sjedinjene Države će ostati aktivno angažovane, u koordinaciji sa partnerima iz EU, da podrže Srbiju i Kosovo u tome da implementacija funkcioniše u potrazi za predvidivim i mirnim odnosima. Nastavićemo da podržavamo unapređenje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu“, poručio je Blinken.

On je zahvalio EU što je omogućila razgovore i Vladi Severne Makedonije što je ugostila strane i podržala finalizaciju sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar