U trendu

Blinken razgovarao sa Hamdokom,podrzao civilne lidere Sudana

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je kasno sinoć telefonom sa sudanskim premijerom Abdalom Hamdokom i pozdravio njegovo puštanje na slobodu, saopštio je Stejt department.

Blinken je ponovio poziv sudanskoj vojsci da oslobodi sve civilne lidere koji su u zatvoru i da osigura njihovu bezbednost, prenosi Rojters.

On je izrazio duboku zabrinutost zbog vojnog puča u Sudanu i ponovio da je imperativ da se vojne snage uzdrže i izbegavaju nasilje prema demonstrantima.

Blinken je podvukao da SAD podržavaju tranziciju ka demokratiji pod civilnim vođstvom.

Sudanskom premijeru Abdalahu Hamdoku i njegovoj supruzi, koji su privedeni nakon što je vojska izvršila puč i preuzela vlast, dozvoljeno je da se vrate u svoju kuću u Kartumu.

Hamdok je oslobođen nakon što je međunarodna zajednica osudila vojni udar i pozvala vojsku da oslobodi sve vladine zvaničnike koji su u ponedeljak pritvoreni neposredno nakon što je general Abdel-Fatah Burhan preuzeo vlast.

Dan nakon što je sudanska vojska preuzela vlast prodemokratski demonstranti blokirali su juče improvizovanim barikadama i zapaljenim gumama ulice glavnog grada, a u ponedeljak su vojnici pucali na masu i ubili četvoricu demonstranta.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa procesa tranzicije Sudana ka demokratiji koji je započet svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bašira tokom narodne pobune pre dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.