U trendu

Blinken razgovarao sa katarskim, egipats. i saudijs. kolegama

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je o sukobima u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi u telefonskim razgovorima sa katarskim, egipatskim i saudijskim ministrom spoljnih poslova, saopštio je danas Stejt department.

Blinken i katarski šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani razgovarali su o naporima da se uspostavi mir u Izraelu i na Zapadnoj obali i u Gazi u svetlu tragičnog gubitka civilnog života, naveo je Stejt department, prenosi Rojters.

Al-Tani je naglasio potrebu hitne akcije međunarodne zajednice da se zaustave ponovljeni brutalni izraelski napadi na civile u Gazi i džamiju Al-Aksa, dodaje se u saopštenju.

Tokom razgovora sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukrijem, Blinken je ponovio svoj poziv svim stranama da smanje tenzije i zaustave nasilje koje je odnelo živote izraelskih i palestinskih civila, uključujući i decu, naveo je Stejt department.

Saudijska državna novinska agencija SPA javila je da je Blinken, takođe, razgovarao telefonom sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom o najnovijim događajima „u
Palestini i u regionu“.

Stejt department je naveo da su dvojica zvaničnika razgovarali o tekućim naporima za smirivanje tenzija u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi i obustavljanju sukoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.