U trendu

Blinken Rusija počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je „na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica“, utvrdio da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini.

„Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, silovali i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima deportovali stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica“, rekao je Blinken, prenosi Rojters

Prema njegovim rečima ovi akti nisu slučajni ili spontani već su „deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo“.

,“Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini“, naglasio je on.

ZEMLJE ČLANICE EVROPSKE UNIJE udružiće snage svojih odbrambenih industrija s ciljem da se ubrza i poveća proizvodnja municije koja je preko potrebna na ratištu u Ukrajini, ali i za dopunu domaćih vojnih zaliha, izjavila je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Fon der Lajen je istakla da EU treba da se udruži kao što je to učinila tokom pandemije korona virusa za masovnu proizvodnju vakcine, a da sada s ciljem da se ubrza i poveća proizvodnja standardizovane municije koja je, kako je rekla, „Ukrajini očajnički potrebna“.

Predsednica EK je napomenula da bi EU trebalo da i dopuni sopstvene vojne zalihe i da pošalje u Ukrajinu municiju kao što su artiljerijske granate kalibra 155 mm, preneo je Rojters.

RUSKE ORUŽANE SNAGE kontrolišu oko 62,5 odsto regiona Zaporožja, rekao je danas vršilac dužnosti guvernera Jevgenij Balicki.

„Od sada, 62,5 regiona kontrolišu administracija Zaporožja i ruske trupe“, rekao je Balicki novinarima, prenosi Rojters.

U RUSKOM RAKETNOM NAPADU na Hmeljincki na zapadu Ukrajine izvršenog sa ruskih ratnih brodova u Crnom moru ranjena su dva civila i pročinjena je znatna materijalna šteta.

Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i protvvazdušne odbrane saopštila je da su ruske mornaričke snage lansirale četiri rakete tipa Kalibar, od kojih su dve oborene, prenosi Rojters.

NEMAČKI MINISTAR odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da Ukrajina mora da dobije bitku protiv Rusije, upozoravajući da bi eventualna pobeda mogla da ohrabri Moskvu da napadne druge zemlje.

Pistorijus je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji saopštio da je pružio uveravanja ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Nemačka i njeni saveznici pomagati Kijevu „koliko god bude potrebno“, prenosi Rojters.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je siguran da će zapadni saveznici Kijeva na kraju isporučiti borbene avione kako bi pomogli da se Ukrajina odbrani od Rusije, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.