U trendu

Blinken: Ruski rat protiv Ukrajine pretnja svetskom poretku

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je cilj predsednika Rusije Vladimira Putina je da izbriše identitet Ukrajine kao nezavisne, suverene nacije i apsorbuje ga u Rusiju.

“Ovaj rat je napad ne samo na Ukrajinu, već i na međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji nastoji da odbrani međunarodni mir i stabilnost i da podrži, prema Povelji Ujedinjenih nacija, „jednaka prava muškaraca i žena i velikih i malih naroda“, istakao je Blinken na virtuelnoj panel sesiji na temu „Pravedan i trajni mir u Ukrajini“, uoči sutrašnjeg otvaranja drugog Samita za demokratiju.

On je podsetio da žrtve ruske agresije nisu samo Ukrajinci već ljudi širom sveta, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

“Da bi mir bio pravedan, on mora podržavati principe u srcu Povelje UN – suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost. A da bi mir bio trajan, mora da obezbedi da Rusija ne može da se odmori i osposobi svoje trupe, a zatim da ponovo pokrene rat u vremenu koje je za nju povoljnije”, poručio je američki državni sekretar i dodao da nije reč samo o budućnosti Ukrajine, već i o budućnosti međunarodnog poretka.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da
Rusija ima za cilj da uništi svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji UN.

“Ukrajinski narod će prihvatiti mir samo ako garantuje potpuni prekid ruske agresije, potpuno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije i obnavljanje teritorijalnog integriteta naše države u međunarodno priznatim granicama,” poručio je ukrajinski ministar, napominjući da je taj mirovni plan priznat i odobren i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kako je dodao, Rusija pribegava nuklearnim ucenama i pretnjama, kao i pretnjama po ekološku i energetsku stabilnost i bezbednost hrane, a agresiju prate gnusni zločini, pri čemu se veruje da je u Mariupolju ubijeno više desetina hiljada civila.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani istakao je da je Italija je snažno angažovana u podršci Ukrajini, ali i na zaustavljanju ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu i u Africi.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen istakao je da je rat u Ukrajini izazov stabilnosti i svetskom poretku, ali da ne treba zanemariti opasnosti kao što je iranska umešanost u rat.

Šefica diplomatije Francuske Katrin Kolona pozvala je Evropski savet da radi na jačanju zaštite dece u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar