U trendu

Blumberg: SAD spremaju nove mere protiv Rusije

VAŠINGTON – Američka administracija završila je obaveštajni pregled ruskog navodnog mešanja u izbore i hakerskih napada preko „Solar vindsa“ i uskoro se mogu očekivati odgovarajuće mere, prenosi TAS S izveštavanje Blumberga na osnovu dobro obaveštenih izvora.

„Naredni potezi američke administracije mogli bi uključivati sankcije i proterivanje ruskih diplomata za koje se smatra da su saradnici obaveštajnih službi .Očekuje se da će se visoki zvaničnici SAD sastati danas kako bi razgovarali o koracima koje treba preduzeti“, naveo je Blumberg na osnovu izjava zvaničnika koji su tražili da ne budu imenovani.

Jedan od sagovornika je izjavio agenciji da će odgovor Vašingtona verovatno imati nekoliko elemenata, uključujući i sankcije protiv određenih lica, bliskih predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i službi koje su se, navodno, mešale u izbore u SAD.

TAS S prenosi da je u decembru objavljeno da je u SAD izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“ i da su među žrtvama napada brojne vladine agencije, a američka obaveštajna zajednica izdala je zajedničko saopštenje u kome se kaže da su ruski hakeri verovatno umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

Ruske vlasti su više puta odbacile kao neosnovane navode Vašingtona o mešanju Moskve u američke izbore i o odgovornosti za sajber napade u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.