Bočvej: Gana počela proceduru za otvaranje ambasade u Srbiji

AKRA – Gana je započela proceduru za ponovno otvaranje ambasade u Beogradu, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova te zemlje Širli Bočvej nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Akri.

Dačić, koji boravi u poseti Gani, prethodno je najavio da će ove godine biti otvorena ambasada Srbije u toj africkoj državi.

„Oni su odlučili da otvore ambasadu u Akri. Mi smo u procesu ponovnog otvaranja naše ambasade u Beogradu, koju smo morali da zatvorimo u jednom trenutku“, rekla je Bočvej.

Ona je dodala da su vlasti Gane, nakon prekida odnosa između dve zemlje zbog pitanja KiM, osećale da je potrebno da se ti odnosi ponovo uspostave.

U tom kontekstu, podsetila je na odnose dve zemlje u vreme Tita i Nkrumaha, kao i na posetu srpskog ministra sporta Gani, ali i na njenu posetu Srbiji i posete ministra telekomunikacija i predsednika parlamenta Gane našoj zemlji.

Te posete su, kako je ocenila, završene veoma uspešno i njima su otvorene komunikacione linije između dve države.

Bočvej se posebno osvrnula na značaj saradnje između dve zemlje.

Podsetila je i da je tokom njene posete Srbiji prošle godine potpisan sporazum o političkim konsultacijama i dodala da delegacije dve zemlje smatraju da je potrebno da se sastave tehnički timovi koji će razmatrati način za saradnju dve države.

„To će biti okvir za našu saradnju“, rekla je Bočvej ističući da je reč o saradnji u oblasti ICT-a, poljoprivrednom sektoru, rudarstvu, sportu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.