U trendu

Bodroža: Na izlozbi u Dubajiu ozivljavamo neolitskog čoveka

DUBAI – U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, od vinčanske kulture, sinoć je zvanično otvoren Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“, a Lazar Bodroža kreativni direktor nastupa Srbije na najvažnijem svetskom događaju kaže za Tanjug da će zajedno sa svojim timom oživeti neolitskog čoveka u prezentaciji Srbije u Dubajiu.

Istaknuti umetnici, kreativci i inovatori prezentovaće na prestižnoj izložbi, spektakularni Paviljon Srbije koji izgleda kao vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine.

Uz pomoć virtuelne stvarnosti svetu će biti prikazano sve ono što su čovečanstvu ostavili najveći srpski umovi – Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin…

Posebna senzacija biće „oživljavanje“ čoveka iz Lepenskog Vira koji je živeo pre 10.000 godina.

Sve to će biti moguće zahvaljujući vrhunskoj metahuman tehnologiji i veštačkoj inteligenciji.

Bodroža u izjavi Tanjugu naglašava da je istraživanje vinčanske kulture aktuelna „velika stvar“ u svetskoj nauci.

„Reč je o svetskom pronalasku koji može da promeni udžbenike istorije. Istraživanje vinsčanske kulture se odigrava pred našim očima i ponosan sam što je vinčanska kultura i deo prezentacije našeg paviljona u Dubaiju. U decembru će posetioci našeg paviljona u Dubajiu biti u prilici da vide neolitskog čoveka u 3D hiper realnoj formi. Naš oživljeni neolitski čovek iz Lepenskog vira biće u fizički prisutan u sali u formi figure, ali i na ekranima u našem paviljonu. Svaki posetilac će biti u prilici da interaktivno komunicira sa njim preko mobilnog telefona zahvaljujući metahuman tehnologiji,“ kazao je Bodroža.

Dpdaje da je za posertioce paviljona na drugom spratu spremio neolinearni filmski narativ.

„Na 50 ekrana svako će biti u prilici da čita i gleda priču o drevnoj Vinči, ali i savremenoj Srbiji“, kazao je Bodroža.

Za šest meseci, koliko će trajati „Expo2020“, naša zemlja će se kroz 150 različitih događaja predstaviti atraktivnim i originalnim programom.

U ulozi najboljih ambasadora Srbije naćiće se naši vrhunski muzičari, izvođači i umetnici – Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić, Nenad Vasilić, Lena Kovačević, Petar Marić, bendovi Eyot i Naked, Aleksandra Denda i mnogi drugi.

Naša zemlja se predstavlja sloganom „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.

Spoj stvarnog i nestvarnog, prošlosti i budućnosti, uključuje još jedan miks – moderno i tradicionalno.

Zato će posetioci imati priliku da se upoznaju sa srpskim vezom i ručnim radovima.

Ideje moderne Srbije i srpske tradicije objediniće Ansambl Kolo u jednom, do sada nikad viđenom nastupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.