Bogdanov o SAD i Z.Sahari: Kršenje međunarodnog prava

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova i specijalni izaslanik predsednika Rusije za Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov izjavio je danas da američko priznanje suvereniteta Maroka nad Zapadnom Saharom predstavlja kršenje međunarodnih pravnih normi.

„Ovo je kršenje međunarodnog prava. Postoje odgovarajuće rezolucije, postoje misije UN o referendumima u Zapadnoj Sahari, tako da njeno stanovništvo može da odluči o budućnosti ove teritorije na referendumu. Ono što su Amerikanci uradili jeste jednostrana odluka kojom se potpuno prelaze granice međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti UN, za koju su glasali i sami Amerikanci“, rekao je Bogdanov.

On je, ipak, ocenio da je „pozitivno i vredno podrške“ to što arapske zemlje „grade mostove s Izraelom“, prenosi TAS S.

„I sami imamo dobre odnose s Izraelom i arapskim zemljama“, istakao je Bogdanov.

Ipak, kako je naveo, važno je da ne postoje „pokušaji da se neko primora da bude prijatelj s nekim drugim, jer neki veruju da ovde postoji skrivena antiiranska agenda“.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u četvrtak da su se Izrael i Maroko dogovorili da uspostave diplomatske odnose.

Marokanski kralj Mohamed VI kasnije je rekao da smatra da su pregovori između Izraela i Palestina jedini način da se reši sukob na Bliskom istoku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.