U trendu

Bojović o odluci da Nikolaidis dobije 13-ojulsku nagradu

PODGORICA – Potpredsednik Demokratske narodne partije i poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović je na saopštenje Ministarstva kulture da je jedan od dobitnika Trinaestojulske nagrade pisac Andrej Nikolaidis, reagovao pitanjem da li „nagrađivanjem mržnje i nacifašizma“ želimo da pomirimo Crnu Goru.

Bojović je u prilog tome naveo jedan od citata Nikolaidisa koji glasi: „Pravoslavlje u Crnoj Gori smrdi kao kužna lešina, sve do neba. Pastva je, kao svuda, zločinačka – ali pravi zlikovci su popovi“.

On je rekao da je ovo samo jedan od „njegovih „nadahnutih“ književnih pasaža, zbog koga je zavredio priznanje za Dan državnosti“.

Bojović pita i da li ovo pomirenje o kojem govori parlamentarna većina.

„Nisu li to te ’emancipatorske’ vrednosti ka kojima težimo? Je li ovo to ‘pomirenje’, o kojem neprestano govori nova parlamentarna većina? Želimo li, nagrađujući mržnju i nacifašizam na Dan, kad su naši preci zajednički ustali protiv zla, konačno da dokažemo čitavom svetu da više nemamo veze ni sa istorijom, ni sa etikom, ni sa Crnom Gorom“, naveo je Bojović, preneli su podgorički mediji.

Ministarstvo kulture saopštilo je ranije da su pored Nikolaidisa dobitnici Trinaestojulske nagrade za ovu godinu i slikarka Jelena Tomašević i kompozitor Senad Gačević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.