Bolivija: Akcija kod postojenja za gorivo, stradalo šest osoba

LA PAZ – Najmanje šest osoba poginulo je u akciji bezbednosnih snaga Bolivije, koja je pokrenuta kako bi se obezbedilo snadbevanje gorivom iz postrojenja koje su blokirale pristalice bivšeg predsednika Eva Moralesa.

Kancelarija javnog branioca i zdravstveni zvaničnici objavili su podatke o žrtvama, dan nakon nasilja u gradu Alto, u blizini La Paza.

Ljudi koji su se okupljali u katoličkoj crkvi kako bi oplakivali mrtve rekli su da su na njih pucale snage bezbednosti, prenosi AP.

Policija i vojnici ispratili su rezervoare za gorivo iz postrojenja usred nestašice hrane i benzina u nekim bolivijskim gradovima.

Demonstranti su pokušavali da raznesu postrojenje za gorivo eksplozivima, što je moglo da izazove „veliku tragediju“, rekao je privremeni ministar odbrane Fernando Lopez.

Rojters je sinoć preneo da su policijske i vojne snage koristile oklopna vozila i helikoptere kako bi odblokirale pristup postrojenju u gradu Alto, u blizini prestonice La Paz.

Helikopteri su nadletali puteve oko fabrike Senkata, kojom rukovodi javno preduzeće YPFB, a koje su demonstranti blokirali gomilom zapaljenih guma, dodaje Rojters, pozivajući se na izjave svedoka.

Pojedini gradovi u Boliviji prijavili su nedostatak hrane i benzina zbog protesta pristalica Moralesa.

Bolivija je u stanju turbulencije od izbora 20. oktobra na kojima je, prema međunarodnoj reviziji, bilo nepravilnosti. Bivši predsednik Evo Morales podneo je ostavku 10. novembra nakon protesta protiv njega i pritiska snaga bezbednosti, ali njegove pristalice protive se privremenoj vladi koja je zauzela njegovo mesto.

Učesnici protesta zahtevaju povratak Moralesa, koji je dobio azil u Meksiku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.