U trendu

Bolsonaro obećao veća sredstva pa smanjio ekološki budže

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odobrio je smanjenje budžeta za životnu sredinu za 2021. godinu za 24 odsto u odnosu na prošlogodišnji, samo dan nakon što je obećao da će povećati sredstva u borbi protiv krčenja šuma.

Gardijan prenosi da se tokom obraćanja u četvrtak na klimatskom samitu, koji je organizovao američki predsednik Džo Bajden, Bolsonaro obavezao da će udvostručiti budžet za sprovođenje zaštite životne sredine i okončati nezakonitu seču šuma do 2030. godine.

Američka vlada je pozdravila te ciljeve, iako su mnogi ekolozi poručili da obećanja brazilskog predsednika neće shvatiti ozbiljno pre nego što vide stvarni napredak.

Nepuna 24 sata kasnije, Bolsonaro je potpisao savezni budžet za 2021. godinu koji predviđa 365,30 miliona američkih dolara za ministarstvo životne sredine i agencije koje oni nadgleda, u odnosu na 480,60 miliona odobrenih u 2020. godini, prema zvaničnim vladinim podacima.

Britanski list navodi da je Bolsonaro stavio veto na spisak odredbi o budžetu za zaštitu životne sredine koja uključuju izdatke za sprovođenje Zakona o zaštiti životne sredine, a Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je budžet za životnu sredinu sada u skladu sa onim što je predsednik prvobitno predložio, a vetom se poništavaju povećanja potrošnje koji je odobrio Kongres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.