U trendu

Bolsonaro: Špricevi poskupeli zbog planirane vakcinacije

BRAZILIJA – Predsednik Brazila Žair Bolsonaro optužio je proizvođače špriceva da su im namerno povisili cene zbog planirane vakcinacije protiv kovid-19 u zemlji, nakon što vlada nije uspela na tenderu da kupi planiranih stotine miliona špriceva, ali je ipak dogovorom obezbedila dovoljne početne količine.

„Cene su porasle nakon što je ministarstvo zdravlja pokazalo interesovanje za kupovinu špriceva“, napisao je Bolsonaro na društvenim mrežama, dodajući da su vladine vlasti obustavile kupovinu dok se cene ne vrate u normalu, prenosi Gardijan.

Tri glavna brazilska proizvođača špriceva sastala su se juče Bolsonarom i dogovorila se da će svaki isporučiti 10 miliona, zajedno sa iglama koje pokrivaju početne faze planiranih vakcinacija u zemlji.
Paulo Enrike Frakaro, predsednik Brazilskog udruženja proizvođača medicinske, stomatološke, bolničke i laboratorijske opreme ( ABIMO), rekao je da je vlada odlučila da na ovaj način nabavi zalihe špriceva pošto prošle nedelje nije uspela da dobije dovoljno ponuda na raspisanom tenderu.
Predsednik Bolsonaro je napisao da brazilske savezne države i opštine imaju sada ovoljno zaliha za vakcinacije, koje su planirane da počnu do kraja meseca,navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.