U trendu

Bolsonaro: Vojska bi jednog dana mogla da izađe na ulice

BRAZILIJA – Predsednik Brazila Žair Bolsonaro nije isključio mogućnost da naredi vojsci da izađe na ulice i uspostavi mir, što je izazvalo zabrinutst i podstaklo brojna pitanja o politizacije oružanih snaga.

Tokom intervjua za lokalnu televiziju, Boilsonaro nije želeo da otkriva šta planira da učini, ali je jasno rekao da ima planove kako bi postupio u slučaju da se dogodi bilo kakva problematična situacija.

„Naša vojska bi jednoga dana mogla da izađe na ulice“, rekao je ultra-desničarski predsednik Brazila, koji je u više prilika hvalio dvodecenijsku vojnu diktaturu u Brazilu, prenosi Rojters.

Mnogi su zabrinuti kako bi postupio Bolsonaro kada bi na narednim izborima izgubio vlast i pitaju se da li pristao na miran transfer vlasti imajući u vidu da je prošlog meseca postavio svog nekadašnje načelnika generalštaba na čelo ministarstva odbrane, a trojicu zapovednika u oružanim snagama je imenovao na položaje u vladi, što je u vojnom vrhu dočekano sa ogromnih iznenađenjem i šokom.

Nakon svoje izborne pobede 2018. godine Bolsonaro je neosnovano tvrdio da postoji izborna prevara, pa kritičari smatraju da bi to moglo da posluži kao izgovor da dovedu u pitanje rezultati predstojećih predsedničkih izbora, po ugledu na Bolsonarovog idola bovšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.