U trendu

Borci: Mirnim protestima protiv kolonijalne politike prema RS

BANJALUKA, 15. aprila (Tanjuga) – Boračka organizacija grada Prijedora pozvala je danas Boračku organizaciju Republike Srpske da odmah preduzme neophodne aktivnosti i mehanizme zaštite građanskih i nacionalnih prava Srba, zakonodavnih prava, organa i institucija Republike Srpske, prava i ovlašćenja predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama BiH s ciljem da se, kako ističu, zaustavi kolonijalna politika prema Republici Srpskoj.

Poziv je u ime Boračke organizacije Prijedor uputio njen predsednik Zoran Predojević na konferenciji za novinare, uz poruku da je to obaveza boraca i stvaralaca Republike Srpske koji ne mogu da dozvole rušenje dejtonskog zakona i zakona Narodne skupštine Republike Srpske.

„Za taj naum i pokušaje da se mimo institucija Srpske donose odluke i zakoni ne postoje ni bonska ni bilo koja druga ovlašćenja izvan UN, Saveta bezbednosti i međunarodnog zakona o miru“, rekao je Predojević.

On je pozvao sve srpske političke partije, patriotska udruženja građana Republike Srpske, sve patriote i članove Boračke organizacije Republike Srpske da se odazovu na poziv Boračke organizacije Republike Srpske i mirnim protestom iskažu svoje nezadovoljstvo nametanjem zakona iznad zakonodavnih organa Republike Srpske.

Ukazao je na nelegalno pravno nasilje i pokuj izmene Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je, kako je rekao, za borce rušenje Republike Srpske.

On je, kako prenosi Srna, upozorio na to da se dvadeset i šest godina posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je overena Republika Srpska i garantovan njen suverenitet zaobilaze i institucije i zakonodavni organi Republike Srpske i BiH i rasknjižava imovina Republike Srpske u korist BiH.

„To je još jedan pokušaj stvaranja unitarne BiH. Krše se međunarodni sporazumi i prava. Na političku scenu vraćaju se ratni ciljevi Alije Izetbegovića i muslimanske komponente u BiH“, naveo je Predojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.