U trendu

Borci za očuvanje životne sredine kritikovali lidere G7

GARMIŠ PARTENKIRHEN – Borci za očuvanje životne sredine kritikovali su danas lidere G7 zbog toga što nisu dali konkretna obećanja o borbi protiv globalnog zagrevanja na samitu na kojem je dominirala diskusija o obezbedivanju energenata tokom globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

Lideri G7 objavili su saopštenje u kojem se slažu da ubrzaju borbu protiv klimatskih promena uz obezbeđivanje energetske bezbednosti, ali do sada nisu najavili nikakve nove mere na sastanku u Nemačkoj, preneo je Rojters.

Zemlje G7 nakon ruskog napada na Ukrajinu traže načine da nadoknade nestašicu energenata i da se izbore sa rastućim cenama, držeći se svojih obaveza u borbi protiv klimatskih promena.

Grupe za zaštitu životne sredine traže od zapadnih sila da ostanu fokusirane na ciljeve vezane za klimatske promene uprkos ratu, pošto su se neke zemlje Evropske unije vratile „prljavijem“ uglju da bi zadovoljile potražnju za energentima nakon smanjenja dotoka gasa iz Rusije.

Na trodnevnom samitu razgovaralo se o načinima smanjenja upotrebe uglja i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije na društveno pravedan način, navodi se u saopštenju.

Lideri su se složili da rade zajedno na ubrzanju čiste i pravedne tranzicije ka klimatskoj neutralnosti, istovremeno obezbeđujući energetsku sigurnost.

Današnje saopštenje uključuje nejasne izraze, ali na kraju se računa samo stvarna akcija, navela je Friderike Roder iz grupe za borbu protiv siromaštva Global sitizen.

Borci za očuvanje životne sredine, uključujući članove omladinskog pokreta Petkom za budućnost inspirisanog švedskom aktivistkinjom Gretom Tunberg, istakli su da lideri nisu otišli dovoljno daleko u suzbijanju upotrebe fosilnih goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.