U trendu

Borel: EU će suspendovati vizne olakšice za Ruse ali ne ukida im vize

 Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel saopštio je danas u Pragu da državljanima Rusije neće biti potpuno ukinuta mogućnost da dobiju vize za ulazak u EU, ali da će Brisel u potpunosti ukinuti sporazum o viznim olakšicama za Ruse.

„Masovni dolasci Rusa postali su bezbednosni rizik za neke članice. Vidimo da mnogo Rusa ide da se zabavlja ili u šoping kao da nema nikakvog rata u Ukrajini. Zemlje članice EU konstatovale su da nije moguće da se radi kao obično. Kao prvo, potpuno ukidamo ugovor o viznim olakšicama za ruske gradjane“, kazao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija EU u Pragu.

Po procenama, od početka rata u Ukrajini je u EU ušlo oko milion državljana Rusije.

Borel je rekao da su ministri na neformalnom sastanku u utorak i danas u Pragu postigli i dogovor da članice EU – susedi Rusije mogu na nacionalnom nivou da donesu svoje, drugačije mere kojima bi sprečili ili smanjili izdavanje viza Rusima za turistička putovanja.

„Dogovorili smo se da Evropska komisija razmotri kompleksno taj problem. Mi ne želimo da odsečemo Ruse koji ne podržavaju rat u Ukrajini, niti rusko gradjansko društvo“, kazao je Borel.

Baltičke zemlje, Poljska i Finska su u zajedničkom saopštenju danas upozorile da će ako se ne postigne zajednički evropski dogovor da se ukine ruskim državljanima pravo na šengenske vize, one same doneti svoje mere.

Finska već od sutra, 1. septembra, namerava da smanji broj izdatih viza na 10 odsto dosadašnjeg broja, dok je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski podsetio da je Češka ukinula vize gradjanima Rusije i Belorusije još 25. februara, dan nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

„Složili smo se još da u EU neće biti priznavani ruski pasoši koje izdaju na okupiranim teritorijama Ukrajine“, dodao je Borel.

Evropski zvaničnik upozorio je da rat nije samo pitanje Ukrajine i Rusije.

„Taj rat nije samo stvar Ukrajine i Rusije već i bezbednosti i stabilnosti Evrope sa posledicama po celom svetu. Rusija nastavlja da se kocka ukrajinskim nuklearnim elektranama. Raspravljali smo i o Africi jer rat pogadja mnoge afričke zemlje. Rusija koristi hranu kao političko oružje“, kazao je Borel.

Sastanak šefova diplomatija članica EU u Pragu je bio samo neformalni bez obavezujućih odluka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.