U trendu

Borel: EU će temeljno preispitati odnose s Belorusijom

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas da će EU temeljno preispitati svoje odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

„Ocenićemo poteze beloruskih vlasti i sprovesti duboko preispitivanje odnosa EU sa Belorusijom“, rekao je Borel.

Ocenio je da su gradjani Belorusije pokazali da žele promenu i pozvao vlasti u Minsku da počne dijalog sa svim delovima društva.

On je kazao da EU razmatra moguće poteze protiv osoba koje su umešane u obračun beloruske policije s demonstrantima posle predsedničkih izbora održanih u nedelju ili protiv zvaničnika koji su možda uticali na glasanje.

„To bi izmedju ostalog moglo da obuhvati preduzimanje mera protiv odgovornih za nasilje, neopravdana hapšenja i falsifikovanje rezultata izbora“, naveo je Borel.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i uvela sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja oko 10 odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta prethodne dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povredjene.

Tihanovskaja, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, izjavila je danas da se sklonila u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar