U trendu

Borel najavio hitnu konferenciju EU, posle najsmrtosnijeg pojedinačnog udara u Gazi

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održaće u utorak hitnu video konferenciju o eskalaciji sukoba Izraela i Palestinaca, najavio je danas šef diplomatije tog bloka zemalja Žosep Borel, preneo je Frans pres.

„U svetlu nastavka eskalacije izmedju Izraela i Palestine i nepodnošljivog broja civilnih žrtava pozivam na vanrednu video konferenciju ministara spoljnih poslova EU u utorak. Mi ćemo diskutovati kako EU može da doprinese na najbolji mogući način okončavanju trenutnog nasilja“, objavio je Borel na Tviteru.

Konferencija je najavljena pošto su danas u izraelskim udarima na grad Gazu sravnjene sa zemljom tri zgrade i poginulo je najmanje 26 ljudi.

To je najsmrtonosniji pojedinačan napad u žestokim sukobima Izraela i islamskog ekstremistučkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze, započetim pre nepunih nedelju dana.

Minastarstvo zdravlja u Gazi je reklo da je medju poginulima desetoro žena i osmoro dece, a da je još 50 ljudi ranjeno.

Spasioci su žurili da izvuku preživele i tela iz ruševina. Medju ubijenima je i lekar iz glavne bolnice Šifa Abu Ajman Auf, kako je navedeno.

Najmanje 174 Palestinaca je ubijeno u Gazi, uključujući 47 dece i 29 žena, a više od 1.200 je ranjeno. Na izraelskoj strani je poginulo osmoro ludi uključujući dečaka i jednog vojnika.

Hamas i druge ekstremitičke organizacije su ispalile oko 2.900 raketa na Izrael, a izraelska vojska navodi da je 450 palo na palestinsku teritoriju ili je pogrešno ispaljeno,a izraelska protivraketna odbrana je presrela 1.150 projektila, javlja Asošiejted pres.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha širom te sorimašene blokirane palestinske teritorije na kojoj živi više od dva miliona Palestinaca i srušio više visokih zgrada, uključujući i jednu u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa.

EU navodi da je Borel uložio napor u pokušaju da se nasilje smiri, razgovarajući s izraelskim i palestinskim i liderima iz susednih zemalja.

Poruka i prioritet EU je da nasilje odmah prestane.

Medjutim, blok od 27 zemalja često teško pronalazi zajednički stav o izraelsko-palestinskom sukobu jer neke članice, uključujući Nemačku, Austriju i Sloveniju snažno podržavaju pravo Izraela na samoodbranu dok drugi apeluju na uzdržanost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.