U trendu

Borelj: EU će merama odgovoriti na nasilje u Mjamnaru

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas vojnu huntu u Mjanmaru da zaustavi nasilje na prtotestima u toj zemlji tokom kojih je danas poginulo najmanje 18 ljudi.

Borelj je u objavi na Tviteru upozorio da će EU preduzeti mere kao odgovor i naveo da se EU „odlučno zalaže za hrabri narod Mjanmara“.

Istakao je da vojna hunta u Mjanmaru mora da snosi odgovornost za te akcije.

„Vojska Mjanmara mora da zaustaviti brutalnu represiju nad mirnim demonstrantima, u kojima je mnogo mrtvih ili ranjenih, otvoreno nepoštujući međunarodno pravo“, napisao je Borelj.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da najmanje 18 osoba je poginulo, a više od 30 ih je povređeno danas u Mjanmaru, nakon što je policija otvorila vatru na demonstrante koji su protestovali protiv puča i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

U Mjanmaru vlada haos već mesec dana, od kako je vojska izvršila državni udar i pritvorila predsednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne prevare na izborima u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.