U trendu

Borelj: EU osoblje za sada ne napusta Ukrajinu

BRISEL, 24. januara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

”Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu”, poručio je Borelj.

Borelj je, dolazeći na sastanak Saveta ministra spoljnih polslova EU, koji se danas održva u Briselu, ocenio da je situacija na ukrajinskoj granici najvažnije pitanje na agedni ministarskih razgovora.

”Nastavljamo da gardimo našau poziciju prema Rusiji koja podriva bezbednosnu strukturu u Evropi i pokušva da obnovi zastarele sfere uticaja”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je najvio da će se putem video poziva razgovorima ministra u Briselu priključiti i američki državni sekretar, Antoni Blinken, koji će evropske partnere obavestiti o razgovorima koje je imao sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim.

Na pitanje medija ”da li je rat blizu” kada SAD poziva svoje diplomatsko osoblje da napusti Ukrajinu, Borelj poručuje da EU smatra da nema razloga da učini isto, ali da će od Blinkena očekivati da čuje američke razloge za takav potez.

Šef diplomatije zaključujue da su sve zemlje članice EU, uključujući i Nemačku, jedinstvene u stavu prema Rusiji, a da se svi potezi, uključujući i moguće snakcije, dogovaraju u bliksoj koordinaciji sa SAD, Kandom i Velikom Britanijom.

Kada je reč o sankcijama, Borelj nagalšava da ”poroces postoji”, ali da danas neće ništa konkretno biti usvojeno.

Prethodno je iz Brisela poručeno da bi ”okidač” za sankcije mogao da bude svaki sledeći agresivni potez Moskve prema Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar