U trendu

Borelj i Lajcak za neutralne tablice, ali kazu, nista ne mogu

BERLIN – Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije optimistična posle današnjih razgovora na samitu u Berlinu, iako su potpisana tri sporazuma o mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana, zato što, kako je rekla, EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine na koji je i EU stavila svoj potpis i još nas teraju da poštujemo i sklapamo neke nove sporazume.

Kazala je da je pričala u Berlinu i sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom o pitanju preregistraciji tablica na KiM i istakla da je KurtiA prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.

Oni se slažu da je to tako i da treba da postoje statusno neutrlane tablice, ali da ne mogu ništa da urade, dodala je premijerka.

Meni je to poražavajuće, navela je Brnabićeva.

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu ZB, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Brnabićeva je odgovarajući na pitanja novinara rekla da ne može da pronađe snage da bude optimistična kada je prošlo skoro 10 godina od potpisivanja Briselskog sporauzma i da još nije formirana Zajednica srpskih opština.

„Još uvek ZSO ne postoji. Kurti je govorio da neće da implementira Briselski sporazum, a sa druge strane nas pritiskaju da idemo na druge ili finalne sporazume, kako god ga nazivali. Kako ćete onda, to sam pitala, kada 10 godina nije implementiran prvi sporauzm… Tu se radi i o kredibilitetu EU, jer je tu, pored potpisa Beograda i Prištine, i potpis EU“, naglasila je Brnabićeva.

Zapitala je kako druge sporazume da poštujemo kada EU ne može da garantuje implementiranje ranije potpisanih sporazuma.

Podsetila je da je Kurti od početka sukoba u Ukrajini govorio kako će Srbija da iskoristi tu situaciju, ali da se pokazalo sve suprotno, pošto upravo Priština čini sve da destabilizuje region, kao i da je ukinula osnovna ljudska prava Srbima na severu KiM.

Brnabićeva je napomenula da sa druge strane, moramo da budemo konstruktivni.

„Svakako su svi ovde rauzmeli, počev od Šolca do drugih, da je Srbija ovde bila konstruktivna i da smo u pregovorima o ova tri sporauzma pokazali fleksibilnost i želimo da damo sve od sebe da ovo bude drgačiji region“, naglasila je premijerka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.