U trendu

Borelj: Kucnuo je cas da se oživi proces proširenja

TIRANA – Tokom današnjeg sastanka u premijera Albanije Edija Rame i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja u Tirani evropski zvaničnik je naglasio da EU ulaže napore da integriše Zapadni Balkan u EU.

On je istakao da je EU „zabrinuta zbog uticaja ruske intervencije u Ukrajini na Zapadni Balkan“ i dodao da su ojačali ruska propaganda i dezinformisanje.

„Kucnuo je čas da se oživi proces proširenja i da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU“, poručio je Borelj, prenose Albanske Dnevne Novine.

Borelj je rekao i da EU pripremila četvrti paket sankcija protiv Rusije i potvrdio da se na listi sankcionisanih nalazi oko 800 ljudi.

„To je veliki udar na ekonomsku osnovu na kojoj Putin postavlja temelje za okupaciju“, rekao je on i ocenio da ruska agresija predstavlja kršenje suvereniteta Ukrajine, ali i bezbednosti i stabilnosti u Evropi.

Visoki zvaničnik EU opisao je Albaniju kao najpouzdanijeg partnera, jer je, kaže, njena politika 100 odsto u skladu sa EU.

Borelj je istakao da je Albanija ispunila sve uslove za otvaranje pregovora i rekao da se nada da će se to dogoditi tokom francuskog predsedavanja EU.

Premijer Albanije je, između ostalog potvrdio da njegova vlada nastavlja da radi kako bi približila albansko društvo i državu standardima EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar