U trendu

Borelj: Nedvosmislena posvećenost članstvu Albanije u EU

TIRANA – Glavna poruka sa sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je nedvosmislena posvećenost članstvu Albanije u EU, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

„Radimo zajedno na integraciji Albanije na svim poljima, od pristupnih pregovora do konkretnih inicijativa kao što je učešće u misijama EU, Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici ili u Evropskoj diplomatskoj akademiji“ izjavio je Borelj, nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, koji je održan u Tirani.

Kako se navodi u saopštenju, Borelj je objasnio kako se Albanija snažno posvetila neophodnim reformama i dostigla važne prekretnice, posebno u oblasti pravosuđa, gde je sprovdena sveobuhvatna reforma.

Podsetio je kako je sastanak jedinstvena prilika da pokaže kako se EU približava Albaniji, jer je održan u Tirani, umesto u Briselu ili Luksemburgu.

„Ovim želimo da pošaljemo jasan i snažan politički signal posvećenosti EU putu Albanije da postane članica“ kazao je Borelj.

Borelj je pozdravio šemu zlatnog pasoša koju je najavio albanski premijer Edi Rama, i dodao da su se tokom sastanka pozabavili mnogim drugim pitanjima, posebno snažnom polarizacijom domaćeg političkog okruženja.

Ocenio je kako se ovaj susret odvija u izazovnoj situaciji, usled rata u Ukrajini, ali je dodao da je ovaj rat zbližio EU i Zapadni Balkan, i pohvalio Albaniju zbog svoje solidarnosti sa Ukrajinom.

„Albanija je pokazala pravi evropski duh, ne samo u solidarnosti sa Ukrajinom, već i delujući u potpunosti u skladu sa spoljnom politikom EU“ rekao je Borelj, i dodao da je to pokazalo kako je Albanija pouzdani bezbednosni partner, ali istovremeno, to čini Albaniju metom „neprijateljskih akcija iz inostranstva“ u oblasti sajber bezbednosti.

Rekao je kako su sve zemlje Zapadnog Balkana uključene u EU politiku ublažavanja loših efekata rata u Ukrajini.

Podsetio je da je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen na jesen obećala pomoć Albaniji u oblasti energetike od 80 miliona evra, i da će ta pomoć uskoro biti dostupna.

„Dobro je znati da možemo da računamo na naše partnere, posebno na zemlje kandidate kao što je Albanija, sa njihovim naporima za reformu pristupanja i evropskim stavom u oblasti spoljne politike, što je jasan signal vaše evropske volje“ zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.