U trendu

Borelj: Nove mere EU, obratiti paznju na pozicije zemalja ZB

BRISEL, 28. februara ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podrzao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatstiki angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

„Moramo da budemo obazrivi kada je reč o Zapadnom Balkanu i da obratimo pažnju šta se dešava sa pozicijama i usagalšavanjima zemalja Zapadnog Balkna koje su kandidati za članostvo u EU sa našom spoljnom politikom“, ukazao je Borelj.

On je nakon vanrednog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, poručio da su ministri dali svoje „zeleno svetlo“ za niz novih mera koje bi trebalo da na snagu stupe od sutra.

„Odlučili smo da iskoristimo nase mogućnosti da obezbednimo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrednosti od 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo, zaštinu opremu. Sve to će biti finasirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond“, rekao je Borelj.

On dodaje da je ovo prvi put u EU istoriji da se iz EU fonda finansira nabavka ubojitog oružja za treću zemlju i dodaje da će Poljska biti logistički centar za transfer oružja i druge pomoći Ukrajini.

Žosep Borelj navodi da su se EU ministri dogovorili i da prošire listu sankcionisanih osoba i entiteta uključujući ruske oligarhe i biznismene, politicke firgure koji imaju „ključnu ulogu u Putinoivom sistemu“, kao one koji sire propagandu i vojne zvaničnike.

„Odlučili smo da zatvorimo evropski vazdušni prostor za ruske letelice. Nijedna ruska letelica neće moći da sleti ili uzleti sa EU aerodroma“, naglasio je Borelj.

On je dodao da je Savet EU dao punu podršku predloženim merama za sankcionisanje ekonomskog sektora Rusije, uključujući isključivanje najvažnjih ruskih banaka iz globalnog sistema transkacija Svift i zamrzavanje rezervi ruske Centralne banke koja se nalaze u bankama zemalja G7.

„Prouka je jasna, Rusi koji su omogucili invaziju na Ukrajinu moraju da plate visoku cenu za ove akcije“, kazao je Borelj.

Šef diplomatije EU rekao je i da EU vodi intenzivne dilomatske napore u cilju „izolacije Rusije u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Borelj navodi da je EU zabrinuta za humanitarnu dimenziju ukrajiniske krize i poziva na pomoć kako narodu u Ukrajini tako i okolnim zemljama koje primaju izgelice iz Ukrajine.

U cilju borbre protiv dezinformacija, Savet EU je večeras odlučio da u EU zabrani emitovanje ruskim državnim medijima Rusiji danas i Sputnjiku uz ocenu da su u pitanju „šampioni manipulacije informacijama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar