U trendu

Borelj: Odnosi sa Turskom i Rusijom u fokusu ministara EU

BRISEL – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, najvio je da će u fokusu danšanjeg sastanak ministra spoljnih poslova zemalja članica EU biti razgovori o odnosima sa Turskom i Rusijom, što će biti tema i video konfrencije lidera EU 25. i 26. marta.

Borelj je najavio da će se, posle Saveta ministra, sastati i sa šefom diplomatjie Turske povodom izveštaja koji će lideri EU usvojiti krajem nedelje.

Dolazeći na sastanak Saveta EU, Borelj je najavio i debatu o južnom evropskom susedstvu i video konfrenciju sa komesarkom UN za ljudska prava o strateškom dijalogu EU i UN o ljudskim pravima širom sveta.

„Postoje dve vruće tačke o kojima ćemo da razgovaramo, gde se situacija pogoršava, a to su Etiopija i Mjanmar. U slučaju Mjamanra uvešćemo sankcije protiv 11 osoba zbog učesća u državnim udaru i represije nad demonstrantima“, kazao je Borelj.

U zvaničnj najavi današnjeg sastanka Saveta EU, stoji da će Borelj informisti ministre EU o nedavnoj poseti specijalnog predstavnika Miroslava Lajčka Beogradu, Prištini i Podgorici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.