U trendu

Borelj: Predstavljnje Kosova rešavati u okviru sveonuhvatno

BRISEL, 31. avgusta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je EU informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim formumima više ne predstavlja UNMIK i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom ”najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”.

„EU je spremna da se pozabavim ovim pitanjem, uključujuci i u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, rekao je Borelj u svom pisanom odgovoru na pitanje tri poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, uključujući i izvestioca EP za Kosovo, Violu fon Kramon, o „osnovama za legalno predstavljnje Kosova“ u međunarodnim ugovorima, udruženjima, ali i regionalnim forumima kao što je CEFTA.

Borelj naglašava da je sporazum o predstavljanju Kosova postignut u okviru Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno da može samostalno da nastupa koristeći pored imena tzv.”zvezdicu” (asterisk) kojoj se označava njegov neutralan status u skladu sa Rezolicijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, dogovor podrazumeva i da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno od strane Misije UN na Kosovu ( UNMIK).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.