U trendu

Borelj: Trampov plan šansa za nastavak pregovora

BRISEL – Plan američkog predsednika Donalda Trampa za Bliski istok, kojim se predviđa stvaranje palestinske države, otvara šansu da ponovo počnu pregovori koji bi vodili do održivog rešenja za izraelsko-palestinski konflikt, saopštio je danas evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je, u ime EU, ocenio da inicijativa pruža priliku da se obnove hitno potrebni napori za postizanje održivog rešenja za mir na Bliskom istoku, ali je dodao da Unija još treba da analizira i proceni Trampove predloge.

EU je ipak upozorila Izrael i Palestince da moraju da pokažu iskrenu posvećenost za rešenje koje podrazumeva dve države, što je jedini realan način za okončanje konflikta, prenosi Rojters.
Trampov plan predviđa stvaranje palestinske države u delovima Zapadne obale, ali će omogućiti Izraelu aneksiju skoro svih njegovih naselja na okupiranoj teritoriji.

Takođe, plan omogućuje Palestincima uspostavljanje prestonice na obodu istočnog Jerusalima, ali veći deo grada bio bi pod kontrolom Izraela.

Islamistička militantna grupa Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, odbacila je plan kao „zaveru“ SAD i Izraela i poručila da su sve opcije „otvorene“ u odgovoru na Trampov plan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.