Boris Džonson postavio rekord u donacijama za kampanju

LONDON – Boris Džonson je postavio novi rekord kao političar koji je sakupio najviše novca u kampanji za mesto premijera, osvojivši podršku finansijera evroskeptika nakon što je pojačao svoj „po svaku cenu“ stav prema Bregzitu.

Više od polovine donacija Džonsonovoj kampanji dolazi od finansijera i biznismena koji su finansirali kampanju za napuštanje Evropske unije, prenosi Rojters.

U poslednje dve nedelje, Džonson je registrovao 200.000 funti u donacijama, što je ukupno 702.000 funti sakupljenih za kampanju, prema brojkama koje je britanski parlament objavio danas.

Ovo je pomoglo Džonsonu da nadmaši prethodni rekord koji je postavio bivši ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband sa 627.000 funti za svoju kampanju za predsednika Laburističku partiju 2010. godine.

Džonsonovo obećanje da će napustiti EU „po svaku cenu“, odnosno sa ili bez dogovora, 31. oktobra izgleda da će produbiti Bregzit krizu koja traje već tri godine, jer ga dovodi u sukob sa drugih 27 lidera bloka i Parlamentom.

Ali ta „pretnja“ dopada se konzervativnim pristalicama, koji su postali frustrirani neuspehom vlade da napusti EU toliko vremena nakon referenduma 2016. godine, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.