U trendu

Bošnjaci u HR traže svog predstavnika u Saboru

ZAGREB/SARAJEVO – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Hrvatske Armin Hodžić rekao je da su Bošnjaci u Hrvatskoj druga najbrojnija nacionalna manjina i prva po ičešću u, kako kaže, odbrani ove zemlje „tokom agresije“, ali i dalje nemaju svog predstavnika u Saboru.

Hodžić je rekao da u Hrvatskoj trenutno živi 21.131 Bošnjak, a jedan od razloga što nemju svog predstavnika u Saboru je taj što nemaju vlastitu izbornu jedinicu.

„Uprkos brojnosti Bošnjaka u Hrvatskoj, mi svoju izbornu jedinicu delimo sa albanskom, crnogorskom, slovenskom i makedonskom nacionalnom manjinom“, rekao je Hodžić.

Dodao je da je takav raspored krajnje nepravedan prema Bošnjacima.

„U kontekstu najave izmena izbornih jedinica u Hrvatskoj smatram da je potrebno razmotriti promene u 12. izbornoj jedinici upravo zbog krajnjih nelogičnosti i trenutno nepravedne raspodele“, dodaje Hodžić, preneo je sarajevski portal Klix.

Aktuelnim zakonom teritorija Hrvatske podeljena je na deset izbornih jedinica, dok je jedanaesta izborna jedinica zasebna u kojoj zastupnike u Sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Dvanaestu izbornu jedinicu čini celokupno područje Hrvatske u kojoj pripadnici autohtonih nacionalnih manjina biraju svoje zastupnike u Sabor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.