U trendu

Božinović tvrdi da je ZDS zabranjen, a ponovio se u Kninu

ZAGREB – Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je uzvikivanje ustaškog pokliča „za dom spremni“ zabranjeno i da će policija postupiti po zakonu u slučaju bivšeg ratnog komandanta HOS-a Marka Skeje, koji je u Kninu nakon govora više puta uzvikivao „za dom“, a HOS-ovci mu odgovarali sa „spremni“.

„Nemam konkretan uvid ili neki izveštaj šta se događalo. Taj poklič je zabranjen, kažnjiv i policija će sigurno napraviti sve što je u skladu sa zakonom“, rekao je Božinović novinarima tokom obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“.

O slučaju Skejo, kaže, u ovom trenutku ne može konkretno da govori.

„Znate da je ovde policija puno puta prijavila korišćenje tog pokliča, ali nije to uvek dobilo svoj pravosudni epilog“, priznao je Božinović.

Hina piše da su mediji preneli snimak iz Knina na kojem se vidi da je nekolicina ljudi uzvikivala ustaški pozdrav „za dom spremni“, koje je predvodio predsednik udruženja 9. bojne HOS-a Skejo.

„To je apsolutno poklič, pozdrav koji nema pravo građanstva, koji treba sankcionirati. Naravno postoje neke situacije o kojima se može razgovarati. To je sada nešto što bi trebalo svi, pogotovo u politici, zauzeti nekakav stav, videti šta se od toga i na koji način može implementirati u određena rešenja“, kazao je Božinović.

Dodaje da će policija odraditi svoj posao čim pregleda snimke.

Po pitanju zakonske zabrane pokliča, Božinović kaže da to nije u njegovoj nadležnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.