Božinović: Zadovoljni, uz oprez

ZAGREB – Hrvatska ima razloga da bude zadovoljna brojem novozaraženih, koji je danas prvu put ispod 100 u jednom danu, ali to zadovoljstvo treba da bude uz oprez, izjavio je danas šef Nacionalnog štaba Davor Božinovoić.

Božinović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, kaže da Hrvatska sada bolje stoji u poređenju sa drugim zemljama EU, a istovremeno ima i najmanje stroge mere od svih država članica.

Upozorio je da epidemija i dalje traje i da se u popuštanje epidemioloških mera mora ići postupno.

„Od toga ne možemo i nećemo odustati“, rekao je Božinović i dodao da mere svima teško padaju, ali da one nisu „samovolja Štaba“.

Istakao je da svako dobronameran razume da je zatvaranje kafića samo usporavanje širenja zaaraze.

Štab će, kazao je, promišljeno sagledavati epidemiološku situaciju i istakao da se iz ove situacije ne može izaći sve dok epidemija traje i dok postoje primeri njenog ubrzanog širenja u Evropi.

„Ako pokazatelji budu dobri, ako se brojevi budu spuštali, sigurno nećemo biti neskloni reagovanju…“, rekao je.

Procena je, dodao je, da otvaranje kafića i ugostiteljskih objekata, ali i „kafa za poneti“ nosi najveći rizik u širenju epidemije.

„Kad govorimo o celom tom okruženju u kojem se nalazimo, treba imati u vidu da uz sve pokušavamo stvoriti preduslove za uspešnu turističku sezonu“ rekao je Božinović i istakao važnost da se Hrvatska predstavi kao sigurna destinacija za strane turiste.

Zato će, kazao je, odluke Štaba i dalje biti racionalne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.