U trendu

Brazil: Efikasnost kineske vakcine između 50 i 90 odsto

RIO DE ŽANEIRO – Vakcina „Koronavak“ koju je razvila kineska kompanija „Sinovak“ pokazala je efikasnost između 50 i 90 odsto u kliničkim ispitivanjima koja su sprovedena u Brazilu, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Rezultati su objavljeni nakon što juče nije precizirano kolika je uspešnost vakcine, što je izazvalo zabrinutost zbog pitanja o transparentnosti.

Rezultati ispitivanja u Brazilu poznati su samo Institutu i biomedicinskom istraživačkom centru „Butantanu“, koji je sklopio dogovor o proizvodnji vakcine sa kompanijom „Sinovak“, rekao je brazilski ministar zdravlja Žan Gorinštajn, a preneo Rojters.

Prva ispitivanja pokazala su efikasnost veću od 50 odsto, što je minimum koji zahteva brazilska agencija za lekove „Anvisa“, a manju od 90 odsto, izjavio je ministar za radio CBN.

On je rekao da brazilsko ministarstvo zdravlja nije dobilo sve rezultate ispitivanja na zahtev kompanije „Sinovak“. Kompanija će pregledati sve podatke pre nego što objavi konačne rezultate, rekao je Gorinštajn.

„Butantan“ je juče odbio da precizira kolika je tačna efikasnost vakcine u ispitivanju kojim je bilo obuhvaćeno 13.000 dobrovoljaca. Kao razlog su navedene ugovorne obaveze instituta prema kompaniji „Sinovak“, što je podstaklo pitanja o transparentnosti.

„Koronavak“ je pokazala efikasnost od 91,25 odsto u finalnoj fazi ispitivanja u Turskoj, kako je juče objavljeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.