U trendu

Brazil: Kineska vakcina preko 50 odsto efikasna

SAO PAOLO – Kineska vakcina Sinovak Biotek je preko 50 odsto efikasna, objavio je dnevnik Folha iz Sao Paola, navodeći da je kineska kompanija zahtevala od brazilskog instituta koji sprovodi testiranja da sačeka 15 dana pre nego što objavi rezultate u integralnoj verziji.

Institut Butantan koji sprovodi testiranja i vlada Sao Paola koji nadzire rad instituta odbili su bilo kakav komentar i najavili da će više detalja biti poznato na konferenciji za novinare zakazanoj za 16 časova po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Ukoliko potpuni rezultati testiranja ne budu objavljeni biće to treći put da je Institut Butantan tako postupio iako je, prema dogovoru, obećao rezultate za početak decembra.

Svako odlaganje prestavljalo bi korak unazad za Peking koji nastoji da sustigne zapadne farmaceutske kompanije u borbi za kupce vakcina širom sveta.

Sinovakova vakcina bila bi druga kineska vakcina koja je prošla finalne faze tetsiranja nakon što je preparat kineske nacionalne Farmaceutske grupe Sinofarm u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potvrđen kao 86 odsto efikasan.

Pozitivne rezultate tetsiranja dobile su u novembru vakcine koje su razvile kompanije AtstraZeneka, Fajser/Biontek i Moderna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.