U trendu

Brazil: Počele racije na ilegalne rudnike zlata na severu zemlje

SAO PAULO – Brazilske vlasti otpočele su sa racijama protiv ilegalnih kopača zlata, koje okrivljuju za izazivanje krize u najvećem brazilskom rezervatu za autohtone narode, saopštio je danas Brazilski institut za životnu sredinu i obnovljive prirodne resurse (Ibama).

Agenti Ibame su uz podršku Nacionalne indijanske fondacije (Funai) započeli sa racijama u ponedeljak i do sada su uništili helikopter, avion, buldožer i pomoćne mašine za rudare na teritoriji naroda Janomami, u najsevernijoj brazilskoj državi Roraima, prenosi Rojters.

Procenjuje se da oko 28.000 pripadnika naroda Janomami živi na toj teritoriji.

Tu je, međutim, došlo više od 20.000 rudara koji su, kako navodi agencija, sa sobom doneli bolesti, seksualno zlostavljanje i nasilje, što je dovelo do gladi i porasta smrtnosti.

Ibama i oružane snage Brazila postavile su blokade u tom području kako bi prekinule dotok zaliha u rudnike.

Veruje se da su neki od rudara pobegli iz rezervata Janomami pre nego što je operacija počela i prešli preko granice u susedne Gvajanu, Surinam i Francusku Gijanu.

Novoizabrani predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva obećao je da će iz tog rezervata proterati sve ilegalne kopače zlata, čije aktivnosti je njegov prethodnik Žair Bosonaro želeo da legalizuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar