U trendu

Brazilska policija razbija demonstracije pristalica Bolsonar

SAO PAULO – Brazilska policija počela je da razbija demonstracije koje su organizovale pristalice odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara kako bi oslobodila autoputeve i puteve koji su bili blokirani širom zemlje.

Pristalice Bolsonara nisu prihvatile njegov poraz na predsedničkim izborima održanim u nedelju, skandirajući da se desila prevara na izborima, preneo je Gardijan.

Oni su palili gume i parkirana vozila na autoputevima u ponedeljak, što je dovelo do haosa.

Brazilski vrhovni sud presudio je rano ujutru da federalna policija za autoputeve (PRF) mora „odmah da preduzme sve mere“ da očisti „nezakonito blokirane puteve“.

Kako je saopštio sud, vlasnici kamiona koji se koriste kao barikade biće kažnjeni sa 17.000 funti za svaki sat koji su ostali na putevima kao deo blokade.

Na snimcima može da se vidi kako policajci teraju demonstrante koji sede nasred autoputa prskajući ih biber gasom.

Na drugim lokacijama policija je mirno ubeđivala demonstrante da idu kućama.

Policija je saopštila da je do sada uklonila više od 300 barikada, ali da ih je ostalo još 267.

Desetine letova za ulazak i izlazak sa međunarodnog aerodroma u Sao Paulu moralo je da bude otkazano nakon što su demonstranti presekli glavni prilazni put.

Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva, pobedio je na predsedničkim izborima sa osvojenih 50,9 odsto glasova, dok je Bolsonaro osvojio 49,1 odsto podrške glasača.

Bolsonaro je zahvalio ranije večeras biračima koji su glasali za njega na predsedničkim izborima.

U svom prvom obraćanju od završetka predsedničkih izbora, Bolsonaro nije priznao poraz, ali nije ni osporavao rezultate izbora, preneo je Bi-Bi-Si.

Šef kabineta Bolsonara se oglasio nakon kratke izjave odlazećeg predsenika, u kojoj je rekao da će početi „proces tranzicije“ vlasti.

U svom govoru Bolsonaro uopšte nije pomenuo Luisa Injasija Lulu da Silvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar