U trendu

Bregu: Krajnje vreme za smanjenje cena rominga među EU i ZB

BRDO KOD KRANJA – Učesnici samita Zapadnog Balkana i Evropske unije potvrdili su danas Deklaraciju kojom pozdravljaju plan za smanjivanje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana, saopštio je Savet za regionalnu saradnju.

„Zajedno sa vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropskom komisijom, mi smo u Savetu za regionalnu saradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cenama. Koristi započinjanja ovog procesa su očigledne. Sada je na svima nama ovde prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i podstaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno,“ rekla je Majlinda Bregu na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana na kome su se danas na Brdu kod Kranja okupili lideri EU i regiona.

Kako je podsetila, uz kontinuiranu podršku Saveta za regionalnu saradnju region je bezuslovno realizovao politiku ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu u potpunosti zasnovanu na politici EU.

„Ako ćemo s vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postepeno uvođenje evropskih politika onda je krajnje vreme da se počne sa smanjivanjem cena rominga između EU i Zapadnog Balkana“, rekla je ona.

Nijedna tržišna logika, a posebno u vreme kada i sama Evropska unija produžava svoj uspešan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa Zapadnog Balkana od preko 700 posto iz 2020. godine, saopšteno je iz Saveta za regionalnu saradnju.

„Stabilan put smanjivanja cena rominga je rešenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike“, rekla je Bregu.

Ovaj program kojim se smanjuju cene i otklanjaju prepreke treba nadahnuti i podstaći i druge zajedničke programe EU i Zapadnog Balkana, zaključila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju koja se takođe osvrnula i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između Evropske unije i Zapadnog Balkana za mlade sa Zapadnog Balkana.

Prosečna maloprodajna cena prenosa podataka i korišćenja interneta je za građane Zapadnog Balkana prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cene unutar regiona, dok je cena odlaznih poziva bila 5,6 a cena tekstualne poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izvještaj o romingu između Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je danas objavilo Savet za regionalnu saradnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar