U trendu

Bregu: Raste podrška integraciji u EU na ZB

TIRANA – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu izjavila je danas da podrška integraciji u Evropsku uniju nastavlja da raste na Zapadnom Balkanu i da je ove godine podržava 62 odsto građana u odnosu na prošlogodišnjih 59 odsto, saopštio je RČ.

„Podrška naših građana i privrednih subjekata regionalnoj saradnji je još veća. 77 odsto građana veruje da regionalna saradnja može da doprinese boljoj političkoj, ekonomskoj i bezbednosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji, dok je 69 odsto privrednih subjekata smatra važnom za kvalitet poslovanja“, rekla je Bregu na samitu lidera šest ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske unije u Tirani.

Ona je dodala da pozdravlja dosadašnji napredak i da se raduje uspešnom potpisivanju važnih regionalnih dogovora kojima se olakšava slobodno kretanje ljudi.

Podsetila je da će 1. jula na snagu stupiti Regionalni sporazum o snižavanju cena rominga, što znači da će tada Zapadni Balkan postati region bez rominga.

„Ovaj sporazum je važan dokaz potencijala sveobuhvatne regionalne saradnje u korist naših građana i dobar model za dogovore koji će uslediti. Nastavićemo da nepokolebljivo radimo sa našim evropskim partnerima sve dok naši građani ne budu bez dodatnih troškova rominga u Evropskoj uniji, a isto važi i za građane EU u našem regionu“, dodala je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.