U trendu

Brisel i Varšava u sporu oko nadležnosti zakona

BRISEL, 8. oktobra ( Tanjug) – Predsednicka EK Ursula fon der Lajen kaze da je duboko zabrinuta jučeračnjom presudom poljskog Ustavnog suda kojom se konstatuje da su delovi EU zakonodavstva nespojivi sa poljskim ustavom, a nacionalni ustav pretpostvaili EU ugovoru kao najvišem aktu Unije.

U Evropskoj komisiji kažu da su odluku poljskog Ustavnog suda podvrgli analizi i da će se ubrzo odlučivati o narednim koracima.

”EU je zajednica vrednosti i zakona. To je ono što povezuje našu Uniju i čini je jakom. Mi ćemo podržati osnovna načela pravnog poretka naše Unije. Naših 450 miliona Evropljana se oslanja na to”, poručila ja Lajen u pisanom saopštenju.

Ona dodaje da je prioritet EK da se zaštite i prava poljskih građana koji uživaju beneficije članstva u EU kao i da je
građanima EU, kao i kompanijama koje posluju u Poljskoj, potrebna pravna sigurnost u smmislu da se pravila EU u potpunosti primenjuju u Poljskoj.

”Naši ugovori su vrlo jasni. Sve presude Evropskog suda pravde obavezujuće su za sve organe država članica, uključujući i nacionalne sudove. Pravo EU ima primat nad nacionalnim pravom, uključujući ustavne odredbe. To su prihvatile sve zemlje članice EU potpisujući članstvo u EU”, navodi Lajen.

U Briselu dodaju da će iskoristiti sva ovlašćenja koja proističu iz najviših pravin akata tzv EU ugovora kako bi i u Poljskoj osigurali sprovođenje EU zakona.

U Briselu navode i činjenicu da EK još nije odobrila Nacionalni plan za opravak Poljske i posećaju da je izdvajanje novca iz EU fondova za zemlje članice sada usko povezano sa vladavinom prava u tim državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.