U trendu

Brisel i zvanično: Ulaskom u EU Srbija da izađe iz EAEU

BRISEL – Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane clanica EU.

„Na dan ulaska u EU Srbija ce morati da se povuce iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini“, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Kocijančič je, pocetkom nedelje, u izjavi za Tanjug objasnila da EU „pažljivo prati“ situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.

Ona je dodala i da je EU u stalnom „politickom i trgovinskom dijalogu“ sa srpskim vlastima.

„Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijam pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da ce se na dan ulaska u EU povuci iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma“, izjavila je Kocijančič.

Ona je objasnila i da u pitanju nije nikakav „novi uslov“ već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 procenta ukupne trgovine uz „zadovoljavajuci rast i dinamiku“.

„Trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih“, navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsecaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora uskladuje sa Zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.