U trendu

Brisel: Lideri Zapadnog Balkana potvrdili posvecenost EU putu

BRISEL – Šef diplomatije EU Žozep Borelj ponovio je, na radnoj večeri koju je organizovao u Briselu za lidere sa Zapadnog Balkana, da je važno usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike „kao centralnog elementa evropskog puta“, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Zapadnobalkanski lideri potvrdili su svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji, navodi EEAS.

Fokus radne večere bio je, kako je saopšteno, na ”globalnom i regionalnom uticaju ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda”, i na tome kako EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu ”zajedno da se pozabave štetnim posledicama ovog rata na cene hrane i energije i na regionalne i globalne stabilnost.”

”Visoki predstavnik Borel pozdravio je punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini UN za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu. Visoki predstavnik je lidere informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat. On je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta”, navodi se u saopštenju EEAS.

Iz EU dodaju da će se na sastanku Saveta Eu za spoljne poslove, koji se održava 13. maja u Briselu, održati diskusija o situaciji u regionu i neformalna razmenu mišljenja sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar