U trendu

Brisel pozvao London da stavi sve karte na sto u pregovorima posle Bregzita

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) pozvao je danas Veliku Britaniju da „stave sve karte na sto“ u pregovorima o budućim odnosima posle Bregzita.

Mišel je, posle telefonskog razgovora sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson), napisao na Tviteru da EU više voli postizanje sporazuma, „ali ne po svaku cenu“.
„Vreme je da Velika Britanija stavi svoje karte na sto“, dodao je Mišel dok EU zamera Velikoj Britanija da još nije ušla u „srž“ pregovora koji još zastajkuju.

S druge strane, Velika Britanija je izrazila spremnost da se suoči i sa „neuspehom“ u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima sa EU.

Džonson je rekao da je britanska posvećenost jasna a to je pokušaj postizanja dogovora, ali je dodao da je njegova zemlja spremna da se suoči i sa odsustvom sporazuma ukoliko ne bude mogao da se postigne.

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.

Dve strane treba da se dogovore izmedju ostalog o pitanjima trgovine, bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.