U trendu

Britanija i Francuska bez dogovora o migrantima u Lamanšu

LONDON – Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel dala je ovlašćenje graničnim snagama policije da vraćaju brodove s migrantima na more, kako bi ih sprečila da uđu u Britaniju, što je mera koju francuske vlasti ne odobravaju.

Više od 1.500 migranata prešlo je brodovima ove nedelje Lamanš, a Patel i francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen razgovarali su u sredu o tom pitanju, ali nisu uspeli da se dogovore o novim merama za sprečavanje prelaska, prenosi BBC.

Očekuje se da se Pariz usprotivi planu britanskih vlasti da natera plovila sa migrantima nazad u francuske vode, pošto takav potez smatra opasnim i suprotnim međunarodnom pomorskom pravu.

Britanska vlada je saopštila da mora da iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi suzbila krijumčarenja ljudi, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo da nastavlja s procenom i testiranjem niza bezbednih i legalnih opcija kako bi se pronašli načini za zaustavljanje malih brodova na ovakvim opasnim putovanjima.

Patel je u izjavi na Tviteru saopštila da je imala konstruktivne razgovore sa Darmanenom i naglasila da je jasno rekla da su postizanje rezultata i zaustavljanje prelaza apsolutni prioritet za Britaniju, dok je francuski ministar uoči njihovog sastanka rekao da je stav njegove zemlje o presretanju na moru nepromenjen i da zaštita ljudskih života na moru ima prioritet u odnosu na nacionalnost, status i migracionu politiku,uz strogo poštovanje međunarodnog pomorskog prava.

On je naglasio da primena britanskog plana vraćanja plovila može da ima negativan uticaj na saradnju dve zemlje i poručio da će Francuska udvostručiti broj patrola na obali Lamanša, u skladu sa dogovorom između dve zemlje ranije ove godine.

To je drugi sporazum te vrste za godinu dana, a kao deo dogovora britanska vlada se obavezala da će Francuskoj dati 54 miliona funti za podršku njenim naporima za sprečavanje migracija preko Lamanša, što je novac koji je Patel zapretila da će njena zemlja uskratiti zbog broja prelazaka.

Britanska ministarka će danas biti domaćin poslednjeg dana sastanka ministara unutrašnjih poslova G7, a očekuje se da će u fokusu razgovora biti ilegalne migracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar