U trendu

Britanija: Još milijardu funti za vojnu pomoć Ukrajini

LONDON – Velika Britanija će obezbediti još milijardu funti vojne podrške Ukrajini, saopštila je britanska vlada, u trenutku kada je NATO označio Rusiju kao najveću „direktnu pretnju“ bezbednosti zapadnih zemalja i potvrdio svoju snažnu podršku Kijevu.

Kako je najavljeno u Londonu, sredstva će biti usmerena na jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice, opremu za elektronsko ratovanje i hiljade komada druge opreme za ukrajinske vojnike.

„Britansko oružje, oprema i obuka unapređuju odbranu Ukrajine od napada. I mi ćemo nastaviti da stojimo snažno iza ukrajinskog naroda kako bismo osigurali da Putin ne postigne uspeh u Ukrajini“, izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Najnovija tranša pomoći dolazi nakon što je Britanija u maju saopstila da će obezbediti dodatnih 1,3 milijarde funti vojne podrške i pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna i ekonomska podrška Londona ove godine povećala na 3,8 milijardi funti, podseća Rojters.

Ukrajinske trupe su takođe započele obuku u Britaniji, pošto je Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana.

Na dvodnevnom samitu NATO-a koji je usresređen na rusku invaziju, koju Moskva zvanično naziva „specijalna vojna operacija za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine“, postignuta je saglasnost sa planovima za modernizaciju oružanih snaga Kijeva, i poručeno da alijansa u potpunosti stoji iza „herojske odbrane Ukrajinaca“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju preko video-veze na samitu u Madridu rekao da je Ukrajini potrebno 5 milijardi dolara mesečno za njenu odbranu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar