U trendu

Britanija obećala Ukrajini dronove, rakete i obuku pilota

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas od Velike Britanije da se uoči planirane kontraofanzive ukrajinskih snaga protiv ruskih, pridruži „koaliciji borbenih aviona“, ali je umesto toga dobio obećanje da će njegova zemlja dobiti ofanzivne dronove i stotine dodatnih projektila.

Britanski premijer Riši Sunak pozdravio je Zelenskog čvrsim stiskom ruke i zagrljajem pošto se njegov helikopter spustio u Čekers, zvaničnu rezidenciju premijera u unutrašnosti Britanije.

Sunakova kancelarija je saopštila da će dati Ukrajini stotine raketa za protivraketne sisteme, kao i „ofanzivne dronove dugog dometa“ koji mogu da dobace ciljeve na više od 200 kilometara udaljenosti.

„Ovo je krucijalni momenat u otporu Ukrajinaca užasavajućem agresivnom ratu koji oni niti su izabrali niti su ga isprovocirali“, rekao je Sunak.

On je dodao da je Ukrajini potrebna kontinuirana pomoć međunarodne zajednice da bi se odbranili od baraža neprestanih i neselektivnih napada koji su im svakodnevna realnost više od godinu dana.

„Ne smemo ih ostaviti na cedilu“, rekao je britanski premijer.

Mada Britanija neće Ukrajini dati avione, Sunak je rekao da će se njegova zemlja pridružiti koaliciiji i početi ranije najavljen program obuke ukrajinskih ratnih pilota – koliko već na proleće.

Ovo je drugi dolazak Zelenskog u Britaniju otkako je Rusija u februaru 2022. godine napala Ukrajinu.

Britanija je peta evropska zemlja koju je Zelenski posetio u poslednjih pet dana. Pre toga je bio u Italiji, Vatikanu, Nemačkoj i Francuskoj, i traži dodatnu pomoć dok se Ukrajina priprema za dugoočekivanu prolećnu kontraofanzivu kako bi povratila svoje teritorije koje je Rusija okupirala.

Zelenski je rekao da je jedna od njegovih misija na evropskoj turneji da okupi „koaliciju brobenih aviona“, to jest zemalja koje će Ukrajinu opremiti ratnom avijacijom i dodao da na tom frontu mora još toga da se učini.

Kremlj je na njegove zahteve za novim oružjem reagovao veoma negativno, ali je istovremeno izrazio uverenje da dodatno snabdevanje Kijeva neće drastično promeniti stanje na terenu.

Portparol ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je danas da Britanija ima aspiraciju da bude na čelu onih država koje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu.

„Ponavljamo: to neće imati nikakvog drastičnog i fundamentalnog uticaja na način na koji se specijalna vojna operacija (u Ukrajini) odvija. Ali, definitivno će dovesti do dodatnih razaranja. Učiniće celu ovi priču mnogo komplikovanijom za Ukrajinu“, rekao je Peskov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.