U trendu

Britanija ocekuje da se Kina ne poziva na imunitet diplomata

LONDON – Britanija očekuje da se Kina neće pozivati na diplomatski imunitet svoga osoblja u konzulatu u Mančesteru tokom policijske istrage, povodom incidenta u kojem je jedan čovek pretučen ispred tog konzulata, izjavila je danas zamenica britanskog ministra spoljnih poslova Džesi Norman.

Ukoliko se Kina pozove na diplomatski imunitet svoga osoblja, uslediće diplomatske konsekvence, rekla je Norman u parlamentu, preneo je Rojters.

Britanska policija je pokrenula istragu povodom tog incidenta.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor kineskog ambasadora u Londonu da objasni šta se dogodilo u konzulatu u Mančesteru, ali on trenutno nije u Britaniji, rekla je Norman.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je uložilo protest Velikoj Britaniji zbog incidenta koji se dogodio na protestima u nedelju ispred konzulata Kine u Mančesteru.

Na video snimku, koji je objavio Bi-Bi-Si, čovek s crnom kapom i repom odvučen je kroz kapiju konzulata, gde ga je udaralo pet muškaraca dok leži na zemlji, tokom demonstracija protiv kineskog predsednika Si Đinpinga, preneo je Rojters.

Policija je na kraju ušla kroz kapiju kineskog diplomatskog predstavništva i izvukla demonstranta napolje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.