U trendu

Britanija: Odrzana druga debata kandidata za premijera

LONDON – Pet kandidata Konzervativne stranke za naslednika Borisa Džonsona na mestu premijera Velike Britanije danas je učestvovalo u drugoj televizijskoj debati na temu smanjenja poreza, a posebnu pažnju privukla je rasprava između ministarke inostranih poslova Liz Tras i bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka.

Debata na televiziji ITV je otkrila da postoje ozbiljne razlike u stavovima među istaknutim članovima britanske vladajuće stranke i da se borba za novog premijera zaoštrava, a jedino u čemu su se potpuno složili jeste da Džonsonu ne bi poverili funkciju u svom kabinetu u slučaju da budu izabrani, prenosi Rojters.

Sunak je večeras izjavio da će njegov osnovni zadatak biti suočavanje sa inflacijom i da je neće pogoršati preranim smanjenjem poreza.

On se pokazao kao favorit 358 konzervativnih poslanika, koji će ove sedmice održati dodatna glasanja kako bi sveli broj kandidata na dva, navodi Rojters.

Ministarka inostranih poslova Liz Tras predložila je da se ne povećavaju porezi na zarade i porezi u privredi i istakla da je Sunak podigao poreske namete na najviši nivo u poslednjih 70 godina.

„Povećanje poreza u ovom trenutku ugušilo bi ekonomski rast“, navela je ona u debati, prenosi britanska agencija.

Sunak je uzvratio, rekavši da bi „voleo da smanji porez“, ali da bi to izazvalo veću inflaciju.

„Ova ekonomija „nešto – ni za šta“ nije konzervativna, to je socijalizam“, ocenio je on, prenosi Rojters.

Bivša britanska državna sekretarka odbrane Peni Mordant, takođe je kritikovala Sunaka, rekavši da je građanima potrebna „hitna akcija“ kako bi se zaustavio rast troškova života.

Anketa kompanije JL Partners za Sandej telegraf pokazala je da skoro polovina birača konzervativaca misli da bi Sunak bio dobar premijer, ispred Tras i Mordant, ali i da i one imaju značajnu podršku, navodi Rojters.

Svakog od naredna tri dana biće eliminisan po jedan kandidat, a između poslednja dva članovi Konzervativne stranke izabraće novog lidera i premijera Velike Britanije.

Pobednik će biti proglašen 5. septembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.