U trendu

Britanija optužila Španiju da želi da ukrade Gibraltar, to je „apsolutno neprihvatljio“

Velika Britanija optužila je Španiju da koristi Bregzit da bi se „dokopla zemlje“, misleći na Gibraltar, i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala Evropska unija.

Jedan britanski zvaničnik rekao je za britanski Telegraf da je to „apsolutno neprihvatljivo“ i da daje Španiji previše moći nad budućnošću Gibraltara.

„Čovek zaista mora da se zapita zašto je EU mislila da je razumno staviti tako nešto u bilateralni problem između Španije i Britanije“, rekao je taj zvaničnik.

Šef Forin ofisa Boris Džonson napisao je na Tviteru da je zadovoljan razgovorom sa glavnim ministrom Gibraltara Fabijanom Pikardom, dodavši da Britanija ostaje nezamenljiva i čvrsta podrška Gibraltaru.

Pikardo je upozorio da Španija ne može da koristi Gibraltar kao monetu za potkosurivanje u pregovorima o Bregzitu.

Problem je nastao oko izjave predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska koji je rekao da posle Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

„Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, ne može se uspostaviti nikakav dogovor o Gibraltari između EU i UK bez dogovora Španije i UK“, navodi se u smernicama koje je predstavio Tusk, prenela je agencija AFP.

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.

Ova mala prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, poznata i kao „Stena“, nalazi na jugu Španije, a dugo je bila predmet spora o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahteva vlast nad teritorijom nakon što je ustupio Britaniji 1713. godine.

Španija je predložila da Gibraltar ostane u EU u zamenu za zajednički suverenitet koji bi delila sa Britanijom nad tom teritorijom.

Međutim, kako se navodi, građani te teritorije većinski su glasali da ostanu uz Britaniju na dva referenduma o suverenitetu održanim 1967. i 2002.

Lideri preostalih 27 država članica bez Britanije, uključujući i Španiju, trebalo bi da usvoje smernice na samitu zakazanom za 29. april.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.